Как да направя топлоизолация около прозорец?

Изпълнението на топлоизолационна система около прозорец или врата има важни особености, които трябва стриктно да бъдат спазени, за да получите дълготрайна изолация. Причините за особеностите в изпълнението се дължат на факта, че около ъглите на прозорците и вратите възникват силни статични напрежения, които с времето разрушават неправилно изпълнената топлоизолация. Най-често срещания пример е напукване на изолацията в ъглите, като през тези пукнатини в дълбочина на системата навлиза вода и за съвсем кратко време намалява силно ефективността на топлоизолацията и добрия естетичен вид.


 
A Лепило шпакловка за топлоизолация Thermofix Pro

B Грундираща боя за замазки Proplast Universal Primer
 
C Мазилка от Proplast или Repcoat гамата

D  Зидария

Е Изолация

F Стъкло-текстилна мрежа

G PVC ъглов профил

H Уплътнителна лента

Парапет


Как се прави


Инструкции за работа1. Започнете полагането на топлоизолационните плочи по фасадата като нанесете лепилно-шпакловъчна смес на непрекъсната рамка по краищата на плочата и 4-6 топки по средата. Редете топлоизолационните платна като тухлена зидария и разминавайте вертикалните им фуги.


2. Около ъглите на прозорците и вратите задължително сложете цели топлоизолационни плоскости, изрязани по точен размер – т.нар. пистолети.


3. Топлоизолирайте участъка под подпрозоречната дъска, като залепите по рамково-точковия метод парче топлоизолационна плоскост. Обръщането и топлоизолирането на останалите 3 страни извършете след монтажа на подпрозоречната дъска.


4. С шлайфане изравнете всички неравности по платната.


5. С маламашка нанесете лепилно-шпакловъчна смес по долния ъгъл на прозореца. Положете ъгловия профил и с натиск на маламашката вградете мрежата до пълното й покриване. Изчакайте 24 часа за изсъхване на слоя.


6. Залепете фугоуплътнителната лента така, че в последствие да контактува с подпрозоречната дъска.


7. Монтирайте подпрозоречната дъска, като задължително й дайте наклон в посока навън, за да може дъждовната вода да се изтича безпрепятствено.


8. Започнете с монтажа на водооткапващия профил на горния външен ъгъл на прозореца. Премерете водооткапващия профил с мрежа спрямо дължината на горния външен ъгъл на прозореца.


9. Оразмерете ъгловите профили с мрежа за двата външни ръба на прозореца.


10. Нанесете лепилно-шпакловъчна смес по трите външни ръба на прозореца. Монтирайте първо водооткапващия профил, а след това двата ъглови профила. С лек натиск с маламашка вградете мрежата на профила в пласта лепилно-шпакловъчна смес.


11. Презастъпете мрежата по вътрешните ъгли на прозореца на разстояние поне 20 cm.


12. Разкройте парчета стъклотекстилна мрежа с приблизителни размери 20х40 cm.


13. Нанесете  лепилно-шпакловъчна смес по външните ъгли на светлите отвори и вградете подготвените парчета стъклотекстилна мрежа диагонално на външните ъгли.


14. Дюбелирайте по схема, като топлоизолационни платна от EPS и XPS се фиксират с дюбели с пластмасов пирон. Плочите от каменна вата се анкерират с дюбел с метален пирон.


15. С назъбена маламашка нанесете лепилно-шпакловъчна смес по цялата повърхност на фасадата, включително и върху вече армираните участъци.


16. Положете предварително разкроената мрежа и с лек натиск на маламашката я вградете в лепилно-шпакловъчната смес. При необходимост добавете още материал така, че мрежата да бъде напълно покрита. Презастъпвайте две съседни парчета мрежа с най-малко 10 cm.


17. Изчакайте 7 дни за пълното изсъхване на шпакловъчния слой. Нанесете обилно посредством валяк или четка грунд за тънкослойна мазилка. Изчакайте 48 часа за пълното изсъхване на грунда, преди да положите тънкослойната  мазилка.

Използвани продукти
Виж повече Как се прави


Как да облепим външна тераса с плочки?

Облицоването с плочи на тераси при външни условия има специфики, коитотрябва да бъдат стриктно спазвани, за да бъде крайният резултатудовлетворителен и дълготраен.Какви са особеностите?Когато слънцето огрява терасата, бетонът се разширява с 2 mm на всеки метър при покачване на температурата от 20...

Виж повече

Как да залепя плочки, без да махам старите?

С лепилата за плочки на Дон Констръкшън Продуктс вече можете даположите новите плочки директно върху старите. Ползите, които ви носи това са много, като например: времето за ремонт се съкращава с над 60%, отпадат сериозни разходи за разкъртване на старите плочки, извозване на строителния боклук,...

Виж повечеВръзка с Don Construction Products


Име *
Е-Мейл *
Телефон
Адрес
Причина
Съобщение  
Сигурност *
Дон Констракшън Продуктс 
България ЕАД

Централен офис

Понеделник - Петък: 9:00 - 17:30

София 1582, България
Проф. Цветан Лазаров 152
Техно Парк София, ет.3
Тел: +359 2 870 2782
         
info.bulgaria@dcp-int.com

Въпроси за продукти

+359 2 870 2782

Форма

Кликни тук