Как да облепим външна тераса с плочки?

Облицоването с плочи на тераси при външни условия има специфики, които трябва да бъдат стриктно спазвани, за да бъде крайният резултат удовлетворителен и дълготраен.

Какви са особеностите?

  • Когато слънцето огрява терасата, бетонът се разширява с 2 mm на всеки метър при покачване на температурата от 20 до 25 градуса. Това разширение и последващото свиване може да напука всяко неправилно положено покритие.
  • През зимата температурите могат да бъдат отрицателни, попадналата по терасата вода замръзва и разрушава неправилно положените плочки.
  • Честото мокрене на терасите от дъждове или измиване предполагат бързото проникване на влага в кухините под неправилно залепените плочки.
  • Дори най-малките нарушения на целостта на покритията на терасите водят до теч в обитаемите помещения под тях.
  • Вашата тераса за съседа отдолу може да бъде таван на обитавано помещение. Това налага да се помисли не само за хидроизолацията, но и топлоизолацията на терасата.


 
A Хидроизолационна лента AquaProof Tape FLEX
 
B Двукомпонентна хидроизолация AquaProof 2K PLUS

C Грунд 

D Еластично лепило за плочки Cemfix Flex

E Фугираща смес за плочи Cemafill PRO

F Неутрален силикон Flexseal NS196

G Импрегнатор Repelicone L или Repelicone W

H Полиуретанов уплътнител Flexseal PU440

I  Плочки (граниторес, теракот и керамика)

J
Циментова замазка Как се прави


Инструкции за работа


image
1. Проверете основата. Всякакви пукнатини в бетона или замазката поправете с подходящ продукт и изчакайте пълното изсъхване на участъка.
image
2. Проверете дали терасата има наклон в посока от сградата навън – това е важно за оттичането на водата. Ако няма наклон, го създайте със замазка, а не със значително по-скъпото лепило за плочки.
image
3. Ако под терасата има друго помещение направете хидроизолация, а ако няма преминете на точка 5. Първо хидроизолирайте ъглите по хоризонтала и вертикала като използвате хидроизолационни ленти AquaProof Tape Flex.
image
4. С помощта на четка или бояджийско мече нанесете обилно по основата хидроизолацията AquaProof 2K Plus. Изчакайте 30 мин. и нанесете втори слой хидроизолация, перпендикулярен на посоката на нанасяне на първия. Изчакайте 3 дни за пълното изсъхване на продукта.
image
5. С назъбена маламашка с размер на зъбците 8х8 mm или повече нанесете лепилото за плочки Cemfix Flex върху основата. Задължително нанесете лепило за плочки и върху гърба на плочката, преди да я залепите. С помощта на гумен чук фиксирайте плочката на мястото й и отстранете въздушните мехури под нея.
image
6. Фугата между отделните плочки трябва да бъде минимум 3 mm широка. За по-лесна и бърза работа използвайте готови пластмасови кръстчета.
image
7. Ако лепите плочки на тераса, по-дълга или широка от 8 метра, то задължително направете деформационна фуга с ширина поне 10 mm. Целта на тази фуга е да обере възникналите напрежения, следствие на температурните свивания и разширения в основата.
image
8. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото за плочки, преди да фугирате. Почистете от фугите избилото лепило и отделените частици  отстранете с метла или прахосмукачка.
image
9. Използвайте еластичната и водоотблъскваща фугираща смес за плочки Cemafill Pro. Нанесете фугиращата смес по диагонал на фугата, като използвате маламашка с  гумен ръб. Старайте се фугиращата смес да запълни максимално фугата, а не да покрие само повърхността.
image
10. Изчакайте десетина минути и с мокра гъба и без натиск оформете фугите и почистете лицата на плочките. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на фугата.
image
11. Защитете всички хоризонтални и вертикални ъгли на терасата с устойчивия на UV лъчи силикон Flexseal NS196. Срежете под ъгъл удължителя на опаковката и с пистолет положете силикона. Веднага след нанасяне оформете силикона със специален инструмент, намокрен със сапунена вода.

12. Запълнете деформационната фуга с Flexseal PU440 - еднокомпонентен полиуретанов уплътнител.

Важно: Ако вместо плочки сте покрили терасата с плочи от естествен камък е препоръчително да обработвате всяка година камъка с Repelicone L или Repelicone W - силиконови импрегнатори, осигуряващи водоотблъскващо покритие на облицовката.

Използвани продукти
Виж повече Как се прави


Как да направя топлоизолация около прозорец?

Изпълнението на топлоизолационна система около прозорец или врата има важни особености, които трябва стриктно да бъдат спазени, за да получите дълготрайна изолация. Причините за особеностите в изпълнението се дължат на факта, че около ъглите на прозорците и вратите възникват силни статични...

Виж повече

Как да залепя плочки, без да махам старите?

С лепилата за плочки на Дон Констръкшън Продуктс вече можете даположите новите плочки директно върху старите. Ползите, които ви носи това са много, като например: времето за ремонт се съкращава с над 60%, отпадат сериозни разходи за разкъртване на старите плочки, извозване на строителния боклук,...

Виж повечеВръзка с Don Construction Products


Име *
Е-Мейл *
Телефон
Адрес
Причина
Съобщение  
Сигурност *
Дон Констракшън Продуктс 
България ЕАД

Централен офис

Понеделник - Петък: 9:00 - 17:30

София 1582, България
Проф. Цветан Лазаров 152
Техно Парк София, ет.3
Тел: +359 2 870 2782
         
info.bulgaria@dcp-int.com

Въпроси за продукти

+359 2 870 2782

Форма

Кликни тук