Как да облепим външна тераса с плочки?

Облицоването с плочи на тераси при външни условия има специфики, които трябва да бъдат стриктно спазвани, за да бъде крайният резултат удовлетворителен и дълготраен.

Какви са особеностите?

  • Когато слънцето огрява терасата, бетонът се разширява с 2 mm на всеки метър при покачване на температурата от 20 до 25 градуса. Това разширение и последващото свиване може да напука всяко неправилно положено покритие.
  • През зимата температурите могат да бъдат отрицателни, попадналата по терасата вода замръзва и разрушава неправилно положените плочки.
  • Честото мокрене на терасите от дъждове или измиване предполагат бързото проникване на влага в кухините под неправилно залепените плочки.
  • Дори най-малките нарушения на целостта на покритията на терасите водят до теч в обитаемите помещения под тях.
  • Вашата тераса за съседа отдолу може да бъде таван на обитавано помещение. Това налага да се помисли не само за хидроизолацията, но и топлоизолацията на терасата.


 
A Хидроизолационна лента AquaProof Tape FLEX
 
B Двукомпонентна хидроизолация AquaProof 2K PLUS

C Грунд 

D Еластично лепило за плочки Cemfix Flex

E Фугираща смес за плочи Cemafill PRO

F Неутрален силикон Flexseal NS196

G Импрегнатор Repelicone L или Repelicone W

H Полиуретанов уплътнител Flexseal PU440

I  Плочки (граниторес, теракот и керамика)

J
Циментова замазка Как се прави


Инструкции за работа


image
1. Проверете основата. Всякакви пукнатини в бетона или замазката поправете с подходящ продукт и изчакайте пълното изсъхване на участъка.
image
2. Проверете дали терасата има наклон в посока от сградата навън – това е важно за оттичането на водата. Ако няма наклон, го създайте със замазка, а не със значително по-скъпото лепило за плочки.
image
3. Ако под терасата има друго помещение направете хидроизолация, а ако няма преминете на точка 5. Първо хидроизолирайте ъглите по хоризонтала и вертикала като използвате хидроизолационни ленти AquaProof Tape Flex.
image
4. С помощта на четка или бояджийско мече нанесете обилно по основата хидроизолацията AquaProof 2K Plus. Изчакайте 30 мин. и нанесете втори слой хидроизолация, перпендикулярен на посоката на нанасяне на първия. Изчакайте 3 дни за пълното изсъхване на продукта.
image
5. С назъбена маламашка с размер на зъбците 8х8 mm или повече нанесете лепилото за плочки Cemfix Flex върху основата. Задължително нанесете лепило за плочки и върху гърба на плочката, преди да я залепите. С помощта на гумен чук фиксирайте плочката на мястото й и отстранете въздушните мехури под нея.
image
6. Фугата между отделните плочки трябва да бъде минимум 3 mm широка. За по-лесна и бърза работа използвайте готови пластмасови кръстчета.
image
7. Ако лепите плочки на тераса, по-дълга или широка от 8 метра, то задължително направете деформационна фуга с ширина поне 10 mm. Целта на тази фуга е да обере възникналите напрежения, следствие на температурните свивания и разширения в основата.
image
8. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото за плочки, преди да фугирате. Почистете от фугите избилото лепило и отделените частици  отстранете с метла или прахосмукачка.
image
9. Използвайте еластичната и водоотблъскваща фугираща смес за плочки Cemafill Pro. Нанесете фугиращата смес по диагонал на фугата, като използвате маламашка с  гумен ръб. Старайте се фугиращата смес да запълни максимално фугата, а не да покрие само повърхността.
image
10. Изчакайте десетина минути и с мокра гъба и без натиск оформете фугите и почистете лицата на плочките. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на фугата.
image
11. Защитете всички хоризонтални и вертикални ъгли на терасата с устойчивия на UV лъчи силикон Flexseal NS196. Срежете под ъгъл удължителя на опаковката и с пистолет положете силикона. Веднага след нанасяне оформете силикона със специален инструмент, намокрен със сапунена вода.

12. Запълнете деформационната фуга с Flexseal PU440 - еднокомпонентен полиуретанов уплътнител.

Важно: Ако вместо плочки сте покрили терасата с плочи от естествен камък е препоръчително да обработвате всяка година камъка с Repelicone L или Repelicone W - силиконови импрегнатори, осигуряващи водоотблъскващо покритие на облицовката.

Използвани продукти
Виж повече Как се прави


Как да хидроизолирате и облепите баня или влажно помещение с плочки?

Баните са подложени на често мокрене и постоянна висока влажност. Товаспособства развитието на микроорганизми, за чието отстраняване се използватагресивни химически препарати. От своя страна комбинирането на факторитепостоянна влажност и агресивни препарати влияе крайно негативно на...

Виж повече

Как да залепя плочки, без да махам старите?

С лепилата за плочки на Дон Констръкшън Продуктс вече можете даположите новите плочки директно върху старите. Ползите, които ви носи това са много, като например: времето за ремонт се съкращава с над 60%, отпадат сериозни разходи за разкъртване на старите плочки, извозване на строителния боклук,...

Виж повечеВръзка с Don Construction Products


Име *
Е-Мейл *
Телефон
Адрес
Причина
Съобщение  
Сигурност *
Дон Констракшън Продуктс 
България ЕАД

Централен офис

Понеделник - Петък: 9:00 - 17:30

София 1582, България
Проф. Цветан Лазаров 152
Техно Парк София, ет.3
Тел: +359 2 870 2782
         
info.bulgaria@dcp-int.com

Въпроси за продукти

+359 2 870 2782

Форма

Кликни тук