Как да хидроизолирате и облепите баня или влажно помещение с плочки?

Баните са подложени на често мокрене и постоянна висока влажност. Това способства развитието на микроорганизми, за чието отстраняване се използват агресивни химически препарати. От своя страна комбинирането на факторите постоянна влажност и агресивни препарати влияе крайно негативно на всички строителни продукти. Практиката показва, че най-често срещаните проблеми в баните са: протичане от критични точки в ъглите, появата на трайна миризма на мухъл и плесен, спукване или счупване на отделни плочки, избили соли през фугите на плочките, обезцветяване на фугите и др.

Всички тези неприятности могат да бъдат избегнати, ако баните и мокрите помещения се изпълняват по съвременна технология, включваща задължително хидроизолация и устойчиви лепила. Възползвайте се от предимствата на технологиите за хидроизолиране, за да осигурите спокойствие за себе си и съседите под вас.

Най-важното за този казус:

  • Хидроизолацията елеминира възможността от теч в долните помещения и пази бетонната конструкция от овлажняване
  • Лепенето на плочките в банята започва от стените и накрая се лепят плочките на пода
  • Всички използвани замазки, лепила и фугиращи смеси трябва да бъдат водоустойчиви или хидрофобни, а силиконите и фугоуплътнителите с повишена защита от мухъл и плесен
  • Импрегнирайте допълнително фугите
  • Прочетете внимателно Инструкциите за полагане на всеки продукт. Точното им следване е от изключително значение за дълготрайността на покритието.
  • Задължително нанасяйте лепило не само върху основата, но и върху гърба на плочката, защото така гарантирано под плочките не остават кухини, които биха могли да се напълнят с вода.
  • Нанесете хидроизолацията не само по пода на банята, но и на по стените на височината на мокрене.


 
A  Полимерна добавка за мазилки и замазки Cempatch SBR
 
B  Дълбокопроникващ грунд Grundix DP 

C  Двукомпонентна циментова хидроизолация AquaProof 1K

D  Хидрозилолационна лента AquaProof Tape GP

E  Професионално лепило за плочки Cemafix PRO 

F  Професионална фугираща смес Cemafill PRO

G  Силиконов импрегнатор на водна основа Repelicone W

H  Полиуретанов уплътнител Flexseal PU440 Как се прави


Инструкции за работа


image
1. Проверете основата, като се уверите, че са й зададени правилните нива и наклони за безпроблемното оттичане на водата към сифоните. При нужда ги коригирайте с циментова замазка, към която е добавена полимерната добавка Cempatch SBR. Със същата смес поправете всички пукнатини или дупки. Почистете основата от избили соли, мръсотия, мазни петна и боя. След завършване на поправките и пълното им изсъхване нанесете обилно един слой от дълбокопроникващия и изравняващ попиваемостта грунд Grundix DP.
image
2. Около преминаващите през стените и пода тръби монтирайте специални готови хидроизолационни маншети, за да попречите на водата да проникне в цепнатините. Монтажът се извършва като нанесете тънък слой циментова хидроизолация AquaProof 1K и върху нея поставите и притиснете маншета.
image
3. По същият начин монтирайте по всички хоризонтални или вертикални ъгли на банята хидроизолационни ленти AquaProof Tape GP . Ъглите и участъците около отворите за канализация са критични точки за хидроизолацията и най-често от тях се получава теч.
image
4. Намокрете обилно основата с чиста вода и оставете водата да се оттече, като остане влажна повърхност. С баданарка или маламашка нанесете по цялата повърхност слой с дебелина около 1 мм от циментовата хидроизолация AquaProof 1K. Не бива да оставяте необмазани участъци. За стените на помещението е допустимо да бъдат хидроизолирани до височината на мокрене – т.е. около 1.5 м от пода.
image
5. Изчакайте изсъхването на първия слой AquaProof 1K и нанесете втори слой, перпендикулярно на посоката на нанасяне на първия. Общата дебелина на двата слоя трябва да е минимум 2 мм. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване.
image  
6. Нанесете водоустойчивото лепило за плочки Cemfix PRO с назъбена маламашка с размер на зъбците 6х6 или 8х8 мм. На стените посоката на нанасяне на лепилото трябва да е хоризонтална. С мистрия нанесете тънък слой лепило и върху гърба на плочката. Това двойно обмазване гарантира, че под плочките няма да останат кухини, в които може да проникне вода и влага.
image
7. Приплъзнете на мястото й плочката. Оставете фуга с ширина поне 3 мм. Най-лесно можете да оформите фугата с пластмасови кръстчета с нужния размер.
image
8. Почистете лицата на плочките от избилото лепило. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на лепилото за плочки.
image
9. Почистете фугите между плочките от лесноотделящи се частици. Нанесете водоустойчивата фугираща смес Cemafill PRO, като се стараете фугиращата смес да запълни фугите изцяло и в дълбочина. Изчакайте 15 минути и с мокра гъба почистете лицата на плочките и оформете фугата. Изчакайте 24 часа за пълното изсъхване на фугиращата смес.
image
10. Импрегнирайте трайно фугите с водоотблъскаващият силиконов импрегнатор Repelicone W, като с тънка четчица или памучен тампон го нанесете само по повърхността на самите фуги. Това ще им даде дълготрайна защита от замърсяване и проникване на влага и ще запази чудесния им вид дълги години. Импрегнаторът не променя цвета на фугите, а ефекта от него ще забележите още при първото намокряне на плочките с вода.
image
11. Вътрешните хоризонтални и вертикални ъгли на банята защитете, като нанесете устойчивия на мухъл и плесен санитарен силикон Flexseal AS122. Използвайте пистолет за силикон, отрежете накрайника на опаковката под ъгъл и с постоянен натиск нанесете нужното количество в самия ъгъл. Напръскайте положения силикон със сапунена вода и оформете естетично ъглите със специален инструмент.

12. Похвалете се на съседите и приятелите си с чудесната си нова баня.

Използвани продукти
Виж повече Как се прави


Как да облепим външна тераса с плочки?

Облицоването с плочи на тераси при външни условия има специфики, коитотрябва да бъдат стриктно спазвани, за да бъде крайният резултатудовлетворителен и дълготраен.Какви са особеностите?Когато слънцето огрява терасата, бетонът се разширява с 2 mm на всеки метър при покачване на температурата от 20...

Виж повече

Как да залепя плочки, без да махам старите?

С лепилата за плочки на Дон Констръкшън Продуктс вече можете даположите новите плочки директно върху старите. Ползите, които ви носи това са много, като например: времето за ремонт се съкращава с над 60%, отпадат сериозни разходи за разкъртване на старите плочки, извозване на строителния боклук,...

Виж повечеВръзка с Don Construction Products


Име *
Е-Мейл *
Телефон
Адрес
Причина
Съобщение  
Сигурност *
Дон Констракшън Продуктс 
България ЕАД

Централен офис

Понеделник - Петък: 9:00 - 17:30

София 1582, България
Проф. Цветан Лазаров 152
Техно Парк София, ет.3
Тел: +359 2 870 2782
         
info.bulgaria@dcp-int.com

Въпроси за продукти

+359 2 870 2782

Форма

Кликни тук